Mapa portalu
Logo Partner w Leczeniu Ran
Nasz profil na FB

Rola krwi w zaopatrzeniu skóry

 

Piętrowe rozmieszczenie naczyń w skórze odpowiada jej warstwowej, płaszczyznowej strukturze. Z żył położonych poniżej warstwy podskórnej wychodzi wiele naczyń, tworzących między warstwą podskórną a skórą właściwą splot skórny. Wszędzie tam, gdzie skóra może się bardziej przemieszczać, naczynia są bardzo kręte. Ze splotu skórnego wychodzą prostopadle na zewnątrz pojedyncze tętniczki, rozgałęziające się u podnóża warstwy brodawkowej w splot podbrodawkowy. Stąd najdrobniejsze, pętlowate naczynia włoskowate dochodzą do brodawek skóry właściwej, zapewniając zaopatrzenie nieunaczynionego naskórka.

Warstwa brodawkowa jest bogato unaczyniona, natomiast w warstwie siateczkowej jest stosunkowo niewiele naczyń. Usuwanie produktów przemiany materii odbywa się za pośrednictwem odpowiednich sieci żylnych, po części także układu naczyń limfatycznych.

 

Zaopatrzenie skóry w krew

Schemat zaopatrzenia skóry w krew. Ze splotu podskórnego między warstwą podskórną a skórą właściwą (1) wychodzą pojedyncze tętniczki, (2) kierujące się prostopadle na zewnątrz i rozgałęziające się u podnóża warstwy brodawkowej w splot podbrodawkowy (3), który zapewnia zaopatrzenie naskórka.

 

Krew, określana także mianem płynnego narządu ciała, pełni funkcję środka transportującego gazy oddechowe, substancje odżywcze, produkty przemiany materii itp. Poza tym w krwi krążą komórki układu obronnego oraz części składowe układu krzepnięcia, które w razie uszkodzenia naczyń krwionośnych przyczyniają się do szybkiego zamknięcia nieszczelności. Przez odwirowanie można oddzielić rozpuszczalne (osocze) i komórkowe (krwinki białe i czerwone, płytki krwi) składniki krwi.

 

Składniki krwi

Skład

Zadania

osocze krwi

woda (90%)

elektrolity

kationy: aniony:

magnez chlorek

potas dwuwęglan

wapń fosforan

sód siarczan

składniki organiczne

proteiny (7-8%)

albuminy, globuliny

 

 

fibrynogen (czynnik 1)

lipidy

glukoza

 

 

utrzymanie i regulacja gospodarki (wodą i elektrolitami) wodnoelektrolitowej.

 

 

 

 

utrzymanie ciśnienia onkotycznego, rezerwa protein, transport protein

krzepnięcie krwi

płytki krwi

krzepnięcie krwi

białe krwinki

granulocyty

monocyty

limfocyty

wewnątrzustrojowa obrona organizmu

czerwone krwinki

nośnik czerwonego barwnika krwi - hemoglobiny

transport gazów oddechowych - tlenu i dwutlenku węgla

Krwinki Około 95% komórek krwi to krwinki czerwone: bezjądrowe, okrągłe, wklęsłe komórki, zawierające duże stężenie czerwonego barwnika krwi - hemoglobiny. Ich (...) Płytki Płytki krwi są okrągłymi, bezjądrowymi tarczkami, powstającymi z komórek olbrzymich szpiku kostnego (megakariocytów) przez fragmentację cytoplazmy. Są one najmniejszymi elementami (...) Osocze Osocze krwi jest żółtawą, przezroczystą cieczą, złożoną z wody (90%), protein (7-8%), elektrolitów i substancji odżywczych (2-3%). Wśród protein około (...)